Професионално кухненско оборудване за хотели

218 0

Ако приемем, че сте управител на хотел, на хотелски комплекс, то тогава трябва да приемем и това, че сте го оборудвали добре.

В случай, че имате пропуски, кухнята Ви не е с висококачествени, здрави електроуреди, котлони, фурни, тави и т.н., то тогава тази статия е точно за вас.

 

Основният ресторант в хотела е проектиран като отделна пълноценна стая. В него най-често поставя храната на т.нар. Шведска маса. Производствените помещения на кухнята на ресторанта на хотела осигуряват наличието на всички основни цехове за предварителна обработка на продукти (зеленчуци, месо и риба), както и за последващо приготвяне на ястия и продукти (топли и студени работилници, цех за брашнени изделия), обработка на съдове (измиване на прибори, миене на кухненски прибори).

Представяме Ви важна информация за ресторант, който е към хотел.

ОСНОВНА КУХНЯ
Съхранение на храни: хладилни и замразяващи сгъваеми камери със заключващи връзки; стелажи и бельо от неръждаема стомана в килера; хладилни шкафове, фризери и хладилни маси – в основния цех.
Предварителна обработка (цех за зеленчуци и месо и риба): белачка за картофи, резачка за зеленчуци с комплект дискове, месомелачка, фреза;
Цех за брашно: конвекторна пещ ; настолна печка с две горелки с инфрачервено отопление; планетарен миксер; лари за насипни продукти; маси с гранитна повърхност, както и от неръждаема стомана.
Гореща витрина: топлинен остров; комбинирана повърхност за пържене; фритюрник; универсална готварска печка; саламандър на скара.
Електромеханично оборудване: фреза; планетарен миксер; потопяем миксер блендер; резачка; сокоизстисквачка за твърди плодове и зеленчуци.
Линия за доставка: неутрални и отопляеми шкафни маси (за съхранение на съдове), лампи за временно загряване на съдове;
Шведска линия: специално вградено и настолно оборудване: индукционни повърхности с чинии за пяли, охладени повърхности, конвейер тостер, охладител за сок, суперавтоматична кафемашина;
Перално помещение: тунелна съдомиялна машина, лицева стъклена машина, вани за миене и мебели от неръждаема стомана. До стаята има сервизно помещение за съхранение на съдове на стелажи.
За измиване на кухненски прибори между основната и банкетната кухня има помещение за миене на кухненски прибори с миялна машина.

Ето и някои интересни предложения за уреди, които трябва да присъстват в една хотелска кухня:

  • Конвектомат – изключително ценен уред за професионалисти.
  • Миксери и пасатори
  • Машина за сух лед
  • Специфични уреди за месене на тесто, мелене на месо и друхи сходни.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ
Използването на съвременно технологично оборудване може значително да оптимизира работата на персонала, както и да намали времето за обработка и готвене. На етапа на проектиране е необходимо да се вземат предвид технологичните потоци и свързването на всички производствени площи на хотела, т.к. те често се поставят на различни височини на сградата.

В модерна кухня с големи обеми на готвене, както при банкетното обслужване, технологията Cook and Chill се използва при готвене – процесът на приготвяне на храна в големи количества и бързото й охлаждане. Приготвената храна не се замразява, а се охлажда толкова бързо, че не остава в „опасната зона“ (+4…+60°C) достатъчно дълго, за да се размножават вредните бактерии. Съхранението на храната при температура +1…+4°С удължава живота на продуктите най-малко до 5 дни, а в някои случаи и до 21 дни преди последващо регенериране и сервиране.
Важно е да се обърне внимание на наличието на лед. За да направите това, възможно най-близо до сервизните асансьори и в непосредствена близост до рум-сървиса, се предлага да се монтират машина за лед на кубчета лед и машина за леден лед.
Във всички производствени зони на кухнята са монтирани унищожители на насекоми.
На етапа на проектиране е необходимо да се вземат предвид технологичните потоци и свързването на всички производствени площи на хотела, т.к. те често се поставят на различни височини на сградата. При избора на технологично оборудване за професионална кухня е необходимо да се придържате към стандартите на хотела и препоръките на F&B мениджъра на хотелския оператор.

Финални думи, касаещи ресторант към хотел и неговото обзавеждане

Често, собственици на хотели инвестират сериозни суми в хотелското оборудване, като пренебрегват кухнята! Това е грешка, при това сериозна, която трябва да поправите.

Ако Ви предстои отваряне на хотел скоро, то тогава отделете ресурси и за кухнята.

И така, разгледайте предложенията от MixHoReCa.com, както и потърсете съдействие от тях, ако Ви трябват подобен тип продукти!

Pavel

VISEO LTD - DIgital agency Digital Agency Europe

Related Post

Дистанционни счетоводни услуги

Posted by - October 9, 2023 0
Счетоводството е от съществено значение за всеки бизнес, независимо от размера или сектора му. Счетоводните услуги включват редица дейности, необходими…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *